Čokoládovo-mrkvový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládovo-mrkvový dort
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43267 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
150 g | Cukr krupice |
300 g | Džem pomerančový |
1 špetka | Hřebíček mletý |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
4 polévková lžíce | Likér pomerančový |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Mrkev sterilovaná |
300 g | Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
7 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Poleva | |
---|---|
200 g | Čokoláda hořká |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 197,1mg |
Draslík | 236,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Hřebíček mletý, Kypřicí prášek do pečiva, Mrkev sterilovaná, Ořechy vlašské, Pomerančová kůra, Skořice mletá, Strouhanka, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Pomerančová kůra mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem pomerančový, Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Čokoláda hořká, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Čokoládovo-mrkvový dort postup přípravy receptu:
1 | Mrkev omyjeme, očistíme a najemno nastrouháme. Žloutek s cukrem ušleháme do pěny, pak přimícháme pomerančovou a limetkovu kůru, skořici, mletý hřebíček, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek do pečiva a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který opatrně přimícháme do směsi. Nakonec do těsta zamícháme nastrouhanou mrkev a pomerančový likér. |
2 | Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a těsto do ní nalijeme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 60 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a pak ho podélně rozkrojíme. Spodní placku korpusu potřeme pomerančovou marmeládou, přikryjeme vrchním dílem korpusu. |
3 | Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s máslem a takto připravenou polevou celý dortový korpus přelijeme a povrch posypeme nastrouhanou pomerančovou kůrou. |