Dušený špenát s vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený špenát s vejci
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43326 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kg | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 162,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 24g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,9mg |
Vitamín E | 6,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Olej slunečnicový, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený špenát s vejci postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody. Čerstvé špenátové listy dobře omyjeme, ponoříme do vroucí vody na 30 sekund a scedíme. Necháme okapat, pak špenát pomeleme na masovém strojku. |
2 | Očistíme cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. |
3 | V pánvi na rozpáleném másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme pomletý špenát, promícháme a dusíme pod pokličkou asi 5 minut. Pak pokličku odložíme a špenát vydusíme z vlastní šťávy. |
4 | V hrnečku ve smetaně rozkvedláme vejce se solí (0.5-1 lžička) a pepřem. Směs za stálého míchání přidáme ke špenátu, promícháme, přidáme česnek, dochutíme solí a dusíme ještě asi 2-3 minuty. |
5 | Špenát by měl mít hustější konzistenci, podáváme horký jako přílohu. |
Špenát jsem měla z mražáku, ale i tak byl moc dobrý. Všichni se oblizovali a přidávali si. Nic nezbylo. Určitě musíme dělat častěji