Kuře na citronech

95 min.
Evropa

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1041 kcal
Bílkoviny
81 g
Tuky
72 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom
  • 2
    odřízneme křídla a stehna.
  • 3
    Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nasekáme nadrobno.
  • 4
    V rendlíku rozehřejeme olej s margarínem (nejlépe light) vložíme kuřecí porce, které na mírném ohni ze všech stran opečeme dozlatova. Vyjmeme je, do šťávy vložíme mrkev, celer a cibuli a na stále mírném ohni za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zelenina má být měkká, ale nesmí zhnědnout. Přidáme citronovou šťávu, najemno nastrouhanou citronovou kůru, bazalku, bobkový list, osolíme, opepříme a přilijeme přibližně 150 ml vody. Za stálého míchání vaříme další 3 minuty, poté vložíme porce kuřete, přivedeme k varu, plamen stáhneme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 35-45 minut, dokud kuře není hotové. (Píchneme-li do masa, vytékající šťáva musí být čirá.)
  • 5
    Vyndáme kuře a zeleninu a uchováme je v teple. Z omáčky odstraníme bobkový list, dochutíme ji solí, pepřem, citronovou šťávou, případně i trochou cukru. Nalijeme ji na kuře se zeleninou, ozdobíme plátky citronu a podáváme s vařenou rýží nebo kuskusem a zelným salátem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.