Recept

Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
1
1
Špatný recept
1 1 Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem 5 1
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 43453

Ingredience

Krém
1 polévková lžíce Pažitka
2 špetka Pepř černý mletý
3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
100 g Sýr Lučina - termizovaný
100 g Sýr lahůdkový tavený 70%
0,5 kávová lžička Sůl
3 ks Vejce slepičí
5 dl Voda pitná
1 dl Zakysaná smetana
200 g Šunka dušená
Bešamel
5 dl Mléko plnotučné
50 g Mouka polohrubá
1 špetka Muškátový oříšek
50 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
2 špetka Zázvor mletý
Roláda
1 polévková lžíce Olej sezamový
0,5 kávová lžička Sůl
3 ks Vejce slepičí
3 l Voda pitná
500 g Špenát listový čerstvý

Nutriční hodnoty jedné porce

35% Kalorie 698 kcal
Kilojoule 2 919kJ
6% Sacharidy 23 g
70% Tuky 53 g
26% Sodík 528 mg
65% Bílkoviny 37 g

Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem postup přípravy receptu:

1

Vajíčka uvaříme v 5 dl vody natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme, oloupeme, rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Do mísy vložíme sýr Lučinu, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, uvařené žloutky, sůl, čerstvě pomletý pepř, zakysanou smetanu a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Šunku nakrájíme na velmi tenké nudličky, dlouhé asi 3 cm. Bílky z uvařených vajíček pokrájíme na nudličky (podobně jako šunku). Do krému zapracujeme šunku, bílky a pažitku a dobře míchaný na krém, zakryjeme a odložíme na 30 minut do chladničky.

2

Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.

3

Listy špenátu důkladně omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, pak posekáme nadrobno, smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme,

4

zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.

5

Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do špenátového piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se nám lepit.

6

Špenátový piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.

7

Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme sýrovým krémem.

Komentáře a hodnocení

 
bruschetta
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Ač se zprvu zdálo, že recept bude fungovat bezchybně, konec dopadl špatně a já pořád nevím, kde je chyba. Roláda totiž po naplnění vůbec nešla zatočit. I když byla propečená dobře, těsto se mi pod náplní hrnulo a deformovalo jako by bylo živé. Nakonec jsem plát překrojila na polovinu, překlopila k sobě a vytvořila řezy. I ty ale byly měkké, jedli jsme je lžičkou. Kdysi jsem špenátovou roládu pekla, nevařila jsem bešamel, ale klasicky vmíchala žloutky, mouku a sníh z bílků. Byla perfektní. Nevím, zda se mi tato nepovedla kvůli tomu bešamelu, on totiž nikdy zcela neztuhne, zůstává kašovitý a na výsledek to mohlo mít vliv. Za to zklamání palec dolů sorry
 
bruschetta
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Chtěla jsem ít na řezu hezkou mozaiku, proto jsem dala šunku v plátcích a přidala krájenou červenou papriku. Škoda toho těsta, na chuť byla moc dobrá sad
 
bruschetta
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
mít...omlouvám se za nedoklep surprised

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
1
1
Špatný recept