Lanýže s čokoládou a třešněmi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lanýže s čokoládou a třešněmi
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 43483 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
250 g | Cukrové zdobení |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
4 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 ks | Třešně |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Na sirup | |
3 polévková lžíce | Brandy |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Na lanýžovou pastu | |
100 g | Čokoláda na vaření |
100 g | Čokoláda s kávovou náplní(dessert) |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Káva instantní |
2 polévková lžíce | Mléko polotučné |
7 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 27,2mg |
Draslík | 80,7mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 28,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 302,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Voda pitná, Káva instantní, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukrové zdobení, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Třešně, Čokoláda na vaření, Čokoláda s kávovou náplní(dessert), Cukr vanilka, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Brandy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Lanýže s čokoládou a třešněmi postup přípravy receptu:
1 | Do misky vložíme žloutky a přidáme teplou vodu. Kuchyňským robotem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme dvě třetiny cukru a zašleháváme. Do druhé misky vsypeme mouku, přidáme kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Po lžících přidáváme do vaječné pěny a zašleháváme. Vložíme také změklé máslo a zamícháme. |
2 | Připravíme si dortovou formu o průměru 20 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme korpus 30 minut. |
3 | Mezitím si připravíme sirup. Do menšího hrnku vložíme cukr a vodu a na plotně rozvaříme, dokud se nerozpustí. Počkáme, až vychladne. Do vzniklého sirupu pak přidáme brandy a promícháme. Upečený korpus propícháme vidličkou, nakapeme na něj hotový sirup a necháme pod utěrkou úplně vychladnout. |
4 | Připravíme si lanýžovou pastu. Do hrnku vlijeme mléko a šlehačku a počkáme, až začne vřít. Přidáme do ní instantní kávu a rozlámanou čokoládu na vaření a čokoládu s kávovou náplní. Za stálého míchání necháme rozpouštět a pak přidáme vanilkový cukr a špetku soli. |
5 | Upečený korpus rozkrájíme v míse na kousky a zamícháme do něho lanýžovou hmotu. Necháme zchladnout. Pak v vzniklé chladné hmotě obalujeme třešně. Válením v rukou vytvoříme kuličky, které ponoříme do cukrového zdobení a obalíme v ní. Hotové kuličky naskládáme na talíř a uložíme do chladničky, aby ztuhly. |
Poznámka
Z cukrového zdobení je na obalení nejlepší čokoládová rýže.