Vařené brambory s křenovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařené brambory s křenovou omáčkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43519 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 dl | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
2 kávová lžička | Cukr krupice |
5 polévková lžíce | Křen |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Volská oka | |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 špetka | Paprika mletá pálivá |
4 špetka | Sůl mořská |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 315,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 314,9mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 48,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kmín celý, Sůl, Voda pitná, Cukr krupice, Křen, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Paprika mletá pálivá, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vařené brambory s křenovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce, zalijeme 1.2 l vody s 1.5 lžičkou soli a kmínem. Brambory uvaříme doměkka, vaříme je 15-20 minut, potom je scedíme a vývar zachytíme. |
2 | Mezitím si očistíme a omyjeme křen. Jemně ho nastrouháme. V pánvi na rozpálené máslo rozklepneme 4 vajíčka, každé osolíme špetkou mořské soli, posypeme červenou pálivou paprikou a usmažíme volská oka. |
3 | V rendlíku si z rozpuštěného másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji 1-2 dl vývaru z brambor, vymícháme dohladka a krátce povaříme. Potom přilijeme zakysanou smetanu, dobře ji vyšleháme, aby v ní nebyly žádné hrudky. Omáčku ochutíme octem, solí, cukrem a přimícháme křen. |
4 | Brambory dáme do talířů, přelijeme je omáčkou, přidáme volská oka a servírujeme. |