Smetanová polévka se slávkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanová polévka se slávkami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | paulenkova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (35%) |
ID receptu: | 43635 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
50 g | Anglická slanina |
250 g | Brambory vařené |
2 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
80 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g | Mušle slávky |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
120 g | Těstoviny Farfalle |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 307,6mg |
Draslík | 713,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,7mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Brambory vařené, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Mušle slávky, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Těstoviny Farfalle mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Smetanová polévka se slávkami postup přípravy receptu:
1 | Do většího hrnce nalijeme vodu a olivový olej, osolíme, opepříme, přidáme slávky, vaříme asi 5 minut. Slávky, které se neotevřou, vyhodíme. Potom vývar přecedíme, ponecháme si zhruba 1,2 litru. Do jiného hrnce dáme rozehřát máslo, do něj vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a slaninu. Vše na mírném ohni opékáme přibližně 5 minut a občas promícháme. Přidáme mouku a následně zahříváme asi minutu. 2 lžíce vývaru ze slávek si necháme stranou, zbytek postupně přilijeme do hrnce, za stálého míchání přivedeme do varu. Přidáme na plátky nakrájené brambory a vaříme asi 5 minut. Nakonec vložíme těstoviny a povaříme ještě 10 minut, dokud nejsou měkké. Vmícháme smetanu a šťávu z citronu, osolíme, opepříme, přidáme již uvařené slávky. Vezmeme žloutky a odložený vývar ze slávek, rozmícháme je spolu, vlijeme do polévky. Vaříme do zhoustnutí další 4 minuty. |
Poznámka
Hotovou polévku na talíři ozdobíme petrželkou a hned podáváme.