Statkářská bída - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Statkářská bída
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43725 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
200 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Šunka dušená |
10 ks | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
5 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 566,0mg |
Draslík | 547,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,5mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kmín celý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Statkářská bída postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 4-5 dl vody, 0.5 lžičky soli, 0.5 lžičky kmínu, brambory uvaříme doměkka. Vaříme asi 15 minut. |
2 | Do druhého hrnce dáme 10 vajec, zalijeme litrem vody a uvaříme natvrdo. Vaříme 10 minut, pak je zchladíme, oloupeme a pokrájíme na kostky. |
3 | Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Šunku nakrájíme na kostičky. |
4 | Ve větší pánvi na másle zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, promícháme a usmažíme světlou jíšku. Pak přilijeme smetanu, dobře rozmícháme a pomalu vaříme, dochutíme solí, pepřem a když je omáčka hustá, přidáme šunku, brambory a uvařená vajíčka. Prohřejeme a servírujeme. |
Omáčku jsem pojala spíš jako hustou polévku, s krajícem chleba je to dobrá a sytá večeře Palec nahoru.