Video recept

Slezský makový koláč

  • Česko
Palec nahoru
3
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 3 Slezský makový koláč 5 1
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 80 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 43737

Ingredience

125 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Cukr moučkový
2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
250 g Mouka pšeničná hladká T 650
125 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
0,5 kávová lžička Tresť vanilková
1 ks Vejce slepičí
náplň
175 g Cukr krupice
1 ks Jablka
200 g Krupička dětská
50 g Mandle mleté
1000 ml Mléko polotučné
200 g Mák - semena
150 g Máslo čerstvé
50 g Rozinky tmavé
1 kávová lžička Tresť vanilková
100 g Tvaroh jemný
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

47% Kalorie 918 kcal
Kilojoule 3 842kJ
29% Sacharidy 105 g
50% Tuky 38 g
3% Sodík 68 mg
38% Bílkoviny 21 g

Slezský makový koláč postup přípravy receptu:

1

V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, vanilkovou tresť, vejce, změklé máslo a sůl. Podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout.

2

Na náplň svaříme v kastrůlku mléko s máslem. Postupně vmícháme krupičku, mák a zvolna povaříme za občasného zamíchání 15-20 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

3

Potom do náplně vmícháme cukr, vanilkovou tresť, tvaroh, mleté mandle, omyté rozinky a nastrouhané jablko.

4

Připravené těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou formu o průměru 28cm. Okraje těsta vytáhneme, aby vznikl okraj vysoký asi 3cm.

5

Makovou náplň rozprostřeme do formy na těsto a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

6

Po částečném vychladnutí vyjmeme z formy a poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka

Do náplně můžeme použít oloupanou, nastrouhanou hrušku.

Komentáře a hodnocení

 
MonikaU
Slezský makový koláč
už vím, co v sobotu upeču! Vypadá to velmi zajímavě a mohlo by to být dobré.
 
MonikaU
Slezský makový koláč
Upekla jsem a je to skutečně moc dobré! A taky poměrně jednoduché
 
LeonaP
Slezský makový koláč
Já jsem už upekla a super !

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
3
Palec dolu
0
5
Ověřený recept