Smetanová špenátová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanová špenátová polévka
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 44035 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
30 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
80 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká |
50 g | Mrkev kořen |
50 g | Petržel kořen |
200 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
600 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1,2 l | Voda pitná |
Na krutony | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Rohlíky bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 98,4mg |
Draslík | 629,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 10g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,9mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Petržel kořen, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Smetana 16% (pochoutková), Máslo čerstvé, Rohlíky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Smetanová špenátová polévka postup přípravy receptu:
1 | Špenát očistíme, opláchneme a nasekáme na jemno. Kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme, česnek utřeme se solí. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. |
2 | Kořenovou zeleninu zpěníme na másle, zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku. Poté vmícháme špenát, česnek, rozředíme vodou a na mírném plameni vaříme zhruba 20 minut. Do hotové polévky vmícháme smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek, a jen prohřejeme, nevaříme. |
3 | Polévku podáváme s krutony. |