Šči se špenátem a kopřivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šči se špenátem a kopřivami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 44046 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1,3 ml | Hovězí vývar základní |
800 g | Kopřiva |
40 g | Máslo čerstvé |
80 g | Mrkev kořen |
3 ks | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
400 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
120 ml | Zakysaná smetana |
Na jíšku | |
---|---|
40 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
Na vejce | |
3 ks | Vejce slepičí |
600 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 178,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,8mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Hovězí vývar základní, Kopřiva, Pepř černý celý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Zakysaná smetana, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šči se špenátem a kopřivami postup přípravy receptu:
1 | Kopřivy i špenát opláchneme, necháme okapat a vložíme na 2 minuty do vroucí vody. Poté scedíme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat a umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky. Mrkev a cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme najemno. |
2 | Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme polovinou vývaru a povaříme. |
3 | Na másle zpěníme cibuli s mrkví, přimícháme umletý špenát s kopřivami, vmícháme druhou polovinou vývaru a dusíme. Po 10 minutách přimícháme jíšku, přidáme sůl, bobkový list, pepř a zhruba 15 minut vaříme. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a prohřejeme. Na talíře položíme porci uvařených vajec a přelijeme horkou polévkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.