Pórková polévka se šťouchanými brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pórková polévka se šťouchanými brambory
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 44081 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
600 g | Brambory |
50 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
40 ml | Olej rostlinný |
350 g | Pórek |
40 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1,3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 67,7mg |
Draslík | 448,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 61,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,8mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Olej rostlinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pórek, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pórková polévka se šťouchanými brambory postup přípravy receptu:
1 | Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, pórek očistíme, pokrájíme na plátky. |
2 | Brambory v hrnci přelijeme vroucí vodou, uvaříme doměkka, poté scedíme (vodu odložíme) a rozšťoucháme s horkým mlékem a s máslem na kaši. |
3 | V mezičase na oleji zpěníme pórek, který vmícháme do kaše, rozředíme vodou z brambor, osolíme, dobře rozšleháme a chvíli na mírném plameni povaříme. Před podáváním do polévky zašleháme žloutek, který jsme rozmíchali ve smetaně. |
Poznámka
Servírujeme teplé.