Pórková polévka s těstovinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pórková polévka s těstovinami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 44246 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
1 kg | Brambory |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 hrst | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Petržel - nať |
2 ks | Pórek |
1 špetka | Šafrán |
1 špetka | Sůl |
200 g | Těstoviny konzumní |
1 špetka | Tymián sušený |
1 l | Voda pitná |
1,2 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 932,9mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,1mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Pažitka, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Šafrán, Těstoviny konzumní, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pórková polévka s těstovinami postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kostičky, pórek omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. |
2 | Ve velkém hrnci rozpálíme olej, na něm smažíme přibližně 5 minut kolečka pórku, dokud nemají zlatavý nádech a nezačnou měknout. Pak přisypeme šafrán a přidáme brambory, za stálého míchání smažíme ještě přibližně 5 minut. |
3 | Přilijeme vývar, vhodíme jemně nasekanou petrželku, tymián a bobkový list, přivedeme do varu a vaříme ještě asi 30 minut, dokud brambory zcela nezměknou. Uvařenou polévku postupně propasírujeme na jemný krém a dáme zpět do hrnce. |
4 | V hrnci s dostatečným množstvím slané vody uvaříme těstoviny, po uvaření je slijeme přes síto, přidáme do polévky, dochutíme pepřem a solí. |
5 | Pokud je polévka příliš hustá, naředíme ji trochou vody a provaříme. |
6 | Posypeme nakrájenou pažitkou. |
Poznámka
Polévku podáváme teplou v miskách.