Mišpulínový likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mišpulínový likér
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44275 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
50 g | Cukr hroznový (glukóza) |
100 g | Invertní cukr |
0,5 kg | Mišpule |
2 ml | Pektolytický enzym |
0,5 l | Šťáva jablečná 100% |
200 ml | Vodka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 133,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 764,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vodka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr hroznový (glukóza), Mišpule, Šťáva jablečná 100% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Invertní cukr, Pektolytický enzym nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Mišpulínový likér postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme extrakt - šťávu z mišpulí: 0.5 kg zralé, ale tvrdé mišpule omyjeme, odstopkujeme a rozkrájíme. V nerezovém hrnci přivedeme k varu jablečnou šťávu a mišpule do ní vložíme a vařme 2 minuty. Poté směs zchladíme na 40°C, přidáme pektolytického enzymu (1-2 ml/litr), promícháme a po 30 minutách zchlazení mišpule vylisujeme. Potom šťávu stáhneme. Šťáva musí být naprosto čistá, zbavena všech pevných součástí. K docílení takto upravené šťávy ji přecedíme přes jemný nylonový sáček nebo jemné síto do nerezového hrnce. |
2 | Po ochlazení přidáme 100 g invertního cukru, 50 g glukózy, 200 ml vysokoprocentní vodky min. 80% objem. jednotek. |
Poznámka
Alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18% - 20%. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.