Kuřecí řízky s brandy a zakysanou smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuřecí řízky s brandy a zakysanou smetanou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 44448 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
45 ml | Brandy |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Hrozinky |
800 g | Kuřecí prsa |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
125 ml | Víno bílé |
225 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 124,8mg |
Draslík | 568,8mg |
Vláknina | 248,2mg |
Vitamín A | 40,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Kuřecí prsa, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Brandy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Kuřecí řízky s brandy a zakysanou smetanou postup přípravy receptu:
1 | Z kuřecích prsou nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do porcelánové nebo kameninová misky. Dobře je k sobě přitlačíme, přikryjeme poklicí a dáme do ledničky marinovat minimálně na 1 hodinu. |
2 | Nadrobno nasekáme tymián (několik větviček si ponecháme na ozdobu). |
3 | Ve velkém rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme kuřecí řízky, posypeme tymiánem a zalijeme marinádou. |
4 | Restujeme, dokud kuře nezíská ze všech stran zlatavou barvu. Řízky během restování několikrát obrátíme. |
5 | Přidáme hrozinky, víno a za občasného míchání na mírném ohni dusíme 35-40 minut, dokud kuře není dostatečně měkké. |
6 | Zakysanou smetanu rozmícháme s koňakem, nalijeme ji na kuře a ještě chvíli zahříváme. Již nevaříme. |
7 | Ozdobíme větvičkami tymiánu, podáváme s rýží a zeleninovým salátem. |
Poznámka
Servírujeme teplé. V čase určeném pro přípravu není uvedená doba potřebná k marinování. Hrozinky můžeme nahradit nakrájenými sušenými meruňkami.