Dušená uzená treska s pórkem a slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená uzená treska s pórkem a slaninou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 44717 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
150 g | Anglická slanina |
2 ks | Bobkový list |
500 g | Brambory |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
1 hrst | Pažitka |
1 špetka | Pepř bílý |
2 hrst | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
150 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
500 g | Treska aljašská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 108,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,4mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Citronová šťáva, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Treska aljašská mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Petržel - nať, Pórek, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Dušená uzená treska s pórkem a slaninou postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. |
2 | Uzenou slaninu krájíme na přibližně 4 centimenty široké proužky, petrželovou nať a pažitku omyjeme, jemně nasekáme, pórky omyjeme, jeden rozkrojíme podélně, zbylé dva nakrájíme na silnější kolečka. |
3 | Mléko, bobkové listy, podélně rozkrojený pórek a tresku dáme do hrnce. Mléko přivedeme do varu a 2 - 3 minuty vaříme, poté přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Tresku vyjmeme, odstraníme z ní kosti i kůži, maso rozebereme na malé dílky a dáme na talíři stranou. Pórek vyhodíme, mléko s bobkovým listem uschováme pro další použití. |
4 | Ve velké páni rozpustíme máslo, na něm smažíme 2 - 3 minuty slaninu, pak přidáme kolečka pórku a smažíme dalších 5 minut, dokud pórek nezměkne. Přisypeme nakrájené brambory a ještě 5 minut smažíme, až začnou měknout. Přilijeme mléko s bobkovým listem a půl šálku vody. Vše podle chuti osolíme, opepříme a přikryté pokličkou vaříme 15 minut. Bobkové listy potom vyndáme a vyhodíme, směs přeneseme do misky, pomocí ručního mixéru smícháme s tresčím masem a smetanou. Vše vrátíme zpět na pánev, opatrně přihřejeme, podle chuti ještě přidáme sůl, pepř i citronovou šťávu a vmícháme nasekanou petrželovou nať. Před podáváním posypeme drobně sekanou pažitkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.