Pampeliškový likér s pomeranči - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pampeliškový likér s pomeranči
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44737 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
1 l | Calvados |
150 g | Pampeliška květ |
2 ks | Pomeranče |
300 ml | Sirup cukrový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 72,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 121,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pomeranče, Sirup cukrový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Calvados mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pampeliška květ nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pampeliškový likér s pomeranči postup přípravy receptu:
1 | Pomeranče chemicky neošetřené omyjeme, osušíme a oloupeme tak, že ovocná dužina zůstane naprosto čistá - bez zbytků bílých slupek - pulpy. Slupky (asi 125 g z 0.5 kg) se rozřežou ostrým nožem naplocho tak, že se odstraní bílá dužina, slupka zůstane bez pulpy. |
2 | Sušené pampeliškové květy dáme do skleněné nádoby, přidáme čerstvé pomerančové slupky bez bílé slupky - pulpy a čistou dužinu. |
3 | Směs zalijeme 1 litrem 40% jablečného destilátu, uzavřeme a uskladníme v chladu a temnu. Necháme 7 dní macerovat, pak tekutinu přefiltrujeme přes hrubý skládaný filtr. |
4 | 700 ml přefiltrované tekutiny osladíme 300 ml cukrového sirupu. |
5 | Likér nakonec přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. |
6 | V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. |
Poznámka
Pampeliškové květy nasbíráme po ránu, pak je roztrháme na malé kousky a dáme sušit na drátěnou podložku na teplé místo bez přímého slunce. Na likér použijeme jen sušené květy. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí.