Polévka se zelenými rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka se zelenými rajčaty
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 45093 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
400 g | Brambory |
1 ks | Celer řapíkatý |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Rajčata zelená |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Švestky sušené |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 479,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,7mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer řapíkatý, Olej slunečnicový, Rajčata zelená, Sůl, Švestky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka se zelenými rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Brambory, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na malé kousky, dáme je do hrnce, kam vložíme také celou oloupanou cibuli, všechnu zeleninu v hrnci zalijeme vodou, pod poklici vaříme přibližně 15 minut, potom přidáme na třetinky nakrájená zelená rajčata a švestky, podle chuti osolíme, opepříme, povaříme ještě 15 minut. |
2 | V pánvičce rozpálíme olej, přidáme mouku, stálým mícháním zapražíme a vylijeme do polévky, aby zhoustla. Zahuštěnou polévku přivedeme k varu a odstavíme. |
3 | Uvařenou polévku porcujeme na hluboké talíře nebo misek a podáváme. |
Poznámka
Polévku servírujeme jako teplý předkrm, talíře ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s chlebem.