Telecí řízky na víně s šalvějí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí řízky na víně s šalvějí
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 45123 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kávová lžička | Balsamico ocet |
3 kávová lžička | Citronová šťáva |
100 g | Kukuřičná krupice T 600 |
20 g | Máslo čerstvé |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 kávová lžička | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
3 ks | Rajčata |
1 hrst | Šalvěj čerstvá |
1 špetka | Sůl |
600 g | Telecí kotlety |
80 ml | Víno bílé |
500 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 84,0mg |
Draslík | 458,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Citronová šťáva, Rajčata, Šalvěj čerstvá, Sůl, Telecí kotlety, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kukuřičná krupice T 600, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Telecí řízky na víně s šalvějí postup přípravy receptu:
1 | Rajčata omyjeme a nakrájíma na silnější plátky, omytou petrželovou nať jemně nasekáme. V hrnci přivedeme k varu kuřecí vývar, potom postupně přidáváme kukuřičnou krupici a na mírném ohni vaříme 8 - 10 minut, dokud se kaše nezačne oddělovat od stran hrnce. Zakryjeme pokličkou, aby směs nevychladla. |
2 | Telecí řízky obalíme jen v mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo, dáme do ní řízky, pečeme z obou stran, dokud nemají zlatavou barvu. Pak je z pánve vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby zůstaly teplé. |
3 | Do pánve přilijeme víno, při stálém míchání přivedeme k varu a když se třetina až polovina vyvaří, přidáme citronovou šťávu a vaříme dalších 3 - 5 minut. Pak do pánve k vínu vložíme zpět řízky, přidáme nasekanou petrželovou nať a ještě krátce při míchání provaříme. |
4 | Lístky šalvěje zprudla osmahneme na malé pánvičce. Maso dáme na talíř, na něj osmahnuté lístky šalvěje, přidáme kukuřičnou kaši a plátky rajčat, lehce zakápnuté octem a dochucené solí a pepřem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.