Hnědá omáčka se zeleninou a vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hnědá omáčka se zeleninou a vínem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 45282 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
60 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
40 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
100 g | Petržel kořen |
0,3 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Víno červené |
Na jíšku | |
---|---|
300 ml | Hovězí vývar základní |
40 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
40 g | Protlak rajčatový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 24,0mg |
Draslík | 268,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Hovězí vývar základní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hnědá omáčka se zeleninou a vínem postup přípravy receptu:
1 | Cibuli nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. |
2 | Z másla a mouky připravíme tmavou jíšku, do které vmícháme rajčatový protlak, zašleháme vývar a pod poklicí dusíme. Cibuli zpěníme na másle, přimícháme zeleninu, orestujeme do zlatova. Poté vmícháme k omáčce, osolíme, přilijeme víno, promícháme a na mírném ohni za častého míchání vaříme zhruba 40 minut, nakonec prolisujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Omáčku podáváme k masu.