Kořeněné vařené jehněčí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kořeněné vařené jehněčí
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 45998 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
3 ks | Cibule |
1 špetka | Hřebíček |
1,5 kg | Jehněčí maso |
1 špetka | Kardamom |
1 špetka | Kurkuma |
25 g | Mandle |
10 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Nové koření celé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
150 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 161,2mg |
Draslík | 107,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Hřebíček, Kardamom, Kurkuma, Mandle, Nové koření celé, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Kořeněné vařené jehněčí postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí maso nakrájíme na větší kusy, vložíme do vody a tu přivedeme k varu. Přidáme pepř s sůl, bobkový list, část nového koření, kardamon a hřebíček. Vaříme přikryté poklicí 30 minut. |
2 | Mandle spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. |
3 | V pánvi rozehřejeme máslo a na něm zprudka osmahneme mandle, pak je vyndáme a necháme na savém ubrousku okapat. Na horké máslo v pánvi po mandlích dáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, pak přidáme kurkumu, zbytek nového koření, skořici a vše krátce smažíme. Směs z pánve pak přidáme do vody, v které vaříme maso, a vaříme odkryté ještě dalších přibližně 30 minut, dokud se polovina vody neodpaří. Pak přidáme zakysanou smetanu, důkladně promícháme a vaříme do zhoustnutí. |
4 | Podáváme teplé, posypané opraženými mandlemi. |
Poznámka
Jako příloha je nejvhodnější vařená rýže.