Jednoduchý recept

Lehký žitný chléb s kmínem

  • Evropa
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Lehký žitný chléb s kmínem 5 1
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46337

Ingredience

2 polévková lžíce Cukr třtinový
1 kávová lžička Droždí sušené
1 polévková lžíce Kmín celý
100 g Mouka pšeničná celozrnná
150 g Mouka pšeničná hladká
200 g Mouka žitná
25 g Máslo čerstvé
1,5 kávová lžička Sůl
2,8 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 317 kcal
Kilojoule 1 325kJ
17% Sacharidy 60 g
7% Tuky 6 g
10% Sodík 202 mg
18% Bílkoviny 10 g

Lehký žitný chléb s kmínem postup přípravy receptu:

1

Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme máslo, cukr a sůl. Všechny druhy mouku důkladně promícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu pečicí nádoby nasypeme kmín a vše poprášíme droždím.

2

Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

3

Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na základní program a středně propečenou kůrku, a zapneme.

4

Po ukončení pečení přístroj vypneme a v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chléb vyklopíme a necháme vychladnout.

Poznámka

Žitné chleby se velmi často koření kmínem, protože obě chuti se velmi dobře doplňují. Jsou vhodné pro přípravu různých druhů sendvičů. Doba pečení se může lišit podle typu a výkonu pečicí trouby.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Lehký žitný chléb s kmínem
Moc dobrý chlebík, na mě jen trochu sladší, příště dám méně cukru, ale to je o chuti každého. Kmín jsem dala napůl celý s drceným. Pokud uhlídám, tak po posledním hlazení vytáhnu háky a těsto urovnám. Tentokrát to neklaplo :-) Dávám palec nahoru a doporučuji.smile

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept