Recept

Ciabatta - italský domácí chléb

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 46395

Ingredience

Těsto I
0,5 kávová lžička Cukr krupice
20 g Droždí
4 polévková lžíce Mléko polotučné
150 g Mouka chlebová
1,5 dl Voda pitná
Těsto II
20 g Droždí
1 kávová lžička Kmín drcený
350 g Mouka chlebová
0,5 polévková lžíce Ocet vinný
1 polévková lžíce Olej olivový
1,5 kávová lžička Sůl
2,5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

13% Kalorie 247 kcal
Kilojoule 1 035kJ
13% Sacharidy 47 g
3% Tuky 2 g
17% Sodík 330 mg
16% Bílkoviny 9 g

Ciabatta - italský domácí chléb postup přípravy receptu:

1

Na domácí italský chléb zvaný ciabatta nejdříve připravíme kvásek. Několik hodin dopředu si dáme do misky 150 g pšeničné chlebové mouky, 1,5 dl vlažné vody s 3-4 lžíce mléka, 0,5 lžičky cukru a 20 g droždí. Misku zakryjeme a necháme vzejít kvásek.

2

Do větší mísy nasypeme 350 g pšeničné chlebové mouky se solí, přidáme rozdrobené droždí (20 g), lžíci olivového oleje, 0,5 lžíce octa, drcený kmín a 1,5 lžičku soli. Vše promícháme, přidáme první vykynutý kvásek, znovu promícháme a těsto důkladně uhněteme (nejlépe rukou).

3

Vypracované těsto by mělo být polotuhé - spíš řidší, hladké, vláčné. Pokud by se trošku lepilo, nevadí. Těsto poprášíme moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme kynout asi 3 hodiny.

4

Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál (2-3 lžíce hladká mouka) a rozdělíme na dvě části. Každý díl opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vysypaný moukou. Opatrně je vytáhneme do délky tak, že si předtím ruce pomoučíme. Taháme opatrně, abychom nevyhnali z těsta vzduchové bubliny. Pokud by se těsto rozlilo do stran, můžeme je podélně v polovině překlopit. Vytáhnuté těsto je ve tvaru rozpláclé veky. Obě těsta dáme na jeden plech, necháme je nezakryté ještě asi 15-20 minut kynout. Pak rozehřejeme troubu na 220°C a dospod trouby dáme hrneček s vodou. Obě ciabatty upečeme.

5

Chléb pečeme přibližně 30-40 minut. Můžeme jej v polovině pečení překrýt pečícím papírem. Upečený chléb má zlatohnědou kůrku a zní na poklep dutě.

Poznámka

Tento chléb se nepeče v domácí pekárně, pečeme ho jen v klasické elektrické troubě. Chléb je nízký, velmi lehký a porézní.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept