Chléb s fíky a tymiánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb s fíky a tymiánem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46424 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Droždí sušené |
100 g | Fíky sušené |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián sušený |
2,4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 126,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Droždí sušené, Fíky sušené, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Chléb s fíky a tymiánem postup přípravy receptu:
1 | Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, melasu a sůl. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme tymián a vše poprášíme droždím. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme a přitom do něj vpravíme nakrájené fíky. Potom ho vytvarujeme do oválného bochníku, dáme na lehce olejem potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvojnásobný objem. V bochníku uděláme ostrým nožem podélný řez a vložíme ho do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia. Pečeme přibližně 30 minut, dokud kůrka nemá zlatavou barvu. Upečený chléb necháme pomalu vychladnout. |
Poznámka
Chléb s velmi výraznou chutí k italským jídlům a sýrům.