Makaronový nákyp se zvěřinovou svíčkovou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makaronový nákyp se zvěřinovou svíčkovou
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Mikova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 46529 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
4 plátek | Anglická slanina |
2 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
300 g | Cuketa |
60 g | Kaseri sýr |
3 ks | Libeček |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
125 ml | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej rozmarýnový |
1 polévková lžíce | Olej stolní |
2 kávová lžička | Oregano sušené |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
500 g | Rajčata |
1 balení | Špagety, Makarony |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Svíčková ze zvěřiny |
1,5 l | Voda pitná |
500 ml | Zvěřinový vývar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 29,9mg |
Draslík | 561,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 161,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Cuketa, Olej stolní, Oregano sušené, Rajčata, Špagety, Makarony, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Olej rozmarýnový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kaseri sýr, Svíčková ze zvěřiny, Zvěřinový vývar nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Makaronový nákyp se zvěřinovou svíčkovou postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme cukety a nakrájíme je na plátky. Oloupeme česnek a stroužky pomocí lisu prolisujeme. V míse smícháme olivový olej, 1/2 lžičky soli, namletý pepř a česnek, vložíme cukety a pod pokličkou je necháme asi 1 hodinu odležet. |
2 | Svíčkovou ze zvěřiny omyjeme, osušíme a pomocí strojku na maso ji nahrubo nameleme. |
3 | Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme rozmarýnový olej, přidáme slaninu a vyškvaříme ji. Ke slanině přidáme cibuli a mrkev a krátce osmahneme. Na pánev přidáme mletou svíčkovou, mícháme a opékáme. Poté k masu přidáme rajčata a rozdrobenou chilli papričku, promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 10 minut. Vše dochutíme solí, pepřem a oreganem. |
4 | Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Předehřejeme troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). |
5 | Směs z masa a zeleniny podlijeme zvěřinovým vývarem a vaříme bez pokličky, dokud se tekutina nevyvaří. Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, zamícháme a ihned podlijeme mlékem. Směs stále mícháme metličkou. Sýr nakrájíme na kousky, vložíme ho do omáčky, kde ho necháme roztavit. Takto připravenou sýrovou omáčku dochutíme solí a pepřem. |
6 | Zapékací mísu vymažeme olejem a poklademe vrstvou makaronů. Na makarony dáme rovnoměrnou vrstvu masové směsi a opět položíme makarony. Dále navrstvíme marinované cukety tak, aby se překrývaly. Na cukety dáme opět vrstvu makaronů, kterou přelijeme masovou omáčkou. Vše přikryjeme poslední vrstvou makaronů a přelijeme sýrovou omáčkou. Těstoviny vložíme do předehřáté trouby do střední části a zhruba 30 minut zapékáme. |
7 | Opláchneme 3 snítky libečku, osušíme ho a nadrobno nasekáme. Nákyp vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a posypané libečkem podáváme. |
Poznámka
Kaseri je tvrdý řecký pařený sýr.