Bábovka s meruňkami a mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka s meruňkami a mandlemi
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46560 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
25 g | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Droždí sušené |
50 g | Mandle |
50 g | Máslo čerstvé |
50 g | Meruňky sušené |
1 dl | Mléko polotučné |
300 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 dl | Pomerančová šťáva |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 52,6mg |
Draslík | 197,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 364,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,3mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr třtinový, Droždí sušené, Mandle, Meruňky sušené, Pomerančová šťáva, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bábovka s meruňkami a mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, 25 g - polovinu - másla, krupicový cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. |
4 | Během programu nakrájíme na jemno sušené meruňky i spařené oloupané mandle, smícháme je v misce s rozpuštěnou polovinou másla, třtinovým cukrem a pomerančovou šťávou. |
5 | Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Ze dvou třetin těsta vyválíme válec, který vložíme do vymazané formy na bábovku. Ve válci vytlačíme po celém obvodu žlábek, který naplníme meruňkovou směsí. Pak přidáme nahoru válec ze zbývající třetiny těsta a spojíme je k sobě, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud bábovka nemá dvakrát větší objem. |
6 | Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia a bábovku v ní pečeme přibližně 30 až 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu a není zcela propečená. Propečení kontrolujeme zapíchnutím dřevěné špejle. |
7 | Upečenou bábovku necháme pomalu vychladnout. |