Šátečky z plundrového těsta s jablečnou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šátečky z plundrového těsta s jablečnou náplní
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46584 |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Droždí sušené |
2 ks | Jablka |
200 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1,2 dl | Mléko polotučné |
350 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
0,3 dl | Pomerančová šťáva |
25 g | Rozinky tmavé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 123,5mg |
Draslík | 100,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 139,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr třtinový, Droždí sušené, Jablka, Med včelí, Muškátový oříšek, Pomerančová šťáva, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šátečky z plundrového těsta s jablečnou náplní postup přípravy receptu:
1 | Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme dvě vejce, 25 g másla, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. |
4 | V průběhu programu vložíme mezi dva větší kusy papíru na pečení 150 g másla a válečkem ho rozválíme na placku o velikosti 20 x 7,5 cm. |
5 | Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech 30 x 20 cm, doprostřed dáme rozválené máslo, přeložíme přes něj okraje, těsto znovu vyválíme, přeložíme a necháme 30 minut v chladnu. Pak postup ještě jednou zopakujeme. |
6 | V době, kdy se těsto chladí, připravíme náplň. Oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kousky. Zbytek másla rozpustíme v hrnku, k němu přidáme kousky jablek, rozinky, muškátový květ, třtinový cukr a pomerančovou šťávu, vše krátce povaříme, až jablka změknou. |
7 | Těsto rozválíme do čtverce o hraně 40 cm a rozdělíme na 16 stejných dílů, které dáme na olejem mírně potřený plech. Na každý dáme jablečnou náplň a přes ni přehneme dva protilehlé prázdné rohy. |
8 | Překryjeme a na teplém místě necháme 30 minut kynout. Šátečky pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia přibližně 15 až 20 minut. Po upečení šátečky pokapeme medem a necháme pomalu vychladnout. |