Chléb ze špaldové celozrnné mouky z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb ze špaldové celozrnné mouky z domácí pekárny
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46732 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
5 g | Droždí sušené |
1,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Med včelí |
600 g | Mouka špaldová celozrnná |
5 g | Sezam - semena |
5 g | Slunečnice - semena |
1,5 kávová lžička | Sůl |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 49,5mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Kmín drcený, Med včelí, Sezam - semena, Slunečnice - semena, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka špaldová celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Chléb ze špaldové celozrnné mouky z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek, do něj přidáme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
2 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb a bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku. Stiskneme tlačítko Start. |
3 | Ke konci cyklu hnětení přisypeme do pečící nádoby semínka. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem, u některých musíme hlídat čas. |
4 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme pod utěrkou vychladnout. |
5 | Kráječem na chleba můžeme krájet již několik minut po upečení, nožem až po úplném vychladnutí. |
Poznámka
Špaldový celozrnný chléb chutná nejlépe ještě vlažný. Špaldová mouka má větší obsah rostlinných bílkovin než mouka pšeničná a chléb je proto výživově i chuťově lepší. Má i o něco delší trvanlivost. V receptu můžeme část špaldové mouky nahradit moukou pšeničnou celozrnnou nebo i bílou, ale ne více jak 100 gramů. Sušené droždí můžeme nahradit 20 g droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.