Celozrnný chléb s ořechy z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný chléb s ořechy z domácí pekárny
Celozrnný chléb s ořechy z domácí pekárny
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46750 |
Ingredience
30 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Med včelí |
500 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 g | Mouka žitná celozrnná |
20 g | Ořechy vlašské |
2 kávová lžička | Sůl |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 285,5mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 1,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Fenykl obecný, Kmín drcený, Med včelí, Ořechy vlašské, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Celozrnný chléb s ořechy z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Vlašské ořechy najemno nasekáme. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přisypeme oba druhy mouky smíchané s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
3 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
4 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme. |
5 | Pět minut před ukončením cyklu hnětení – některé přístroje nás upozorní zvukovým signálem - přisypeme nakrájené ořechy. |
6 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na sítu vychladnout. |
Poznámka
Mimořádně chutný chléb s ořechovou chutí, vhodný k zeleninovým salátům a pokrmům. Místo čerstvého droždí můžeme použít 5 g droždí sušeného. Pšeničnou celozrnnou mouku lze nahradit celozrnnou moukou špaldovou. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.