Celozrnný chléb s bylinkami z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný chléb s bylinkami z domácí pekárny
Celozrnný chléb s bylinkami z domácí pekárny
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46752 |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Bazalka |
3 stroužek | Česnek |
30 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Med včelí |
500 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 g | Mouka žitná celozrnná |
0,5 kávová lžička | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tymián sušený |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 273,2mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 1,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Droždí, Kmín drcený, Med včelí, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Celozrnný chléb s bylinkami z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Česnek oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme najemno. Oba druhy mouky smícháme v míse, přidáme k nim směs bylinek a česnek. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme směs mouky s bylinkami. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj dáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
3 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
4 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro rychlé pečení, bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme. |
5 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho zcela vychladnout. Ideální je ke konzumaci až druhý den, kdy se v něm bylinky již dokonale rozleží a jejich chuť i vůně jsou výraznější. |
Poznámka
Chuťově velmi zajímavý chléb. Bylinky obsahují mimo aromatických látek i mnoho vitamínů. Bylinkový chléb je vynikající k zeleninovým salátům i tepelně upraveným zeleninovým pokrmům. Výborně chutná i jen potřený máslem, tvarohem nebo sýrem. Bylinky můžeme použít různé - mimo uvedených v receptu např. i meduňku, dobromysl, fenykl, anýz, koriandr... Místo čerstvého droždí můžeme použít 5 g droždí sušeného. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.