Jednoduchý recept

Žitno-pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 46784
Kategorie: Přílohy

Ingredience

3,5 g Droždí sušené
0,5 kávová lžička Fenykl obecný
1 kávová lžička Kmín drcený
200 g Mouka chlebová
200 g Mouka pšeničná celozrnná
150 g Mouka žitná celozrnná
1,5 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
3,7 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 334 kcal
Kilojoule 1 399kJ
19% Sacharidy 67 g
3% Tuky 2 g
10% Sodík 200 mg
22% Bílkoviny 13 g

Žitno-pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla a nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme pšeničnou celozrnnou a chlebovou mouku, kmín a fenykl. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

3

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

4

V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a případně přilijeme vodu.

5

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Krájíme až po několika hodinách po upečení.

Poznámka

Vláčný a výživově velmi hodnotný chléb. Místo pšeničné celozrnné mouky můžeme použít mouku pšeničnou hladkou. Pro změnu chuti lze v průběhu cyklu hnětení - míchání do těsta přidat nakrájené oloupané mandle. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept