Žitno-pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žitno-pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46784 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
3,5 g | Droždí sušené |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
200 g | Mouka chlebová |
200 g | Mouka pšeničná celozrnná |
150 g | Mouka žitná celozrnná |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
3,7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 248,9mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 18,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Fenykl obecný, Kmín drcený, Mouka chlebová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Žitno-pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla a nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme pšeničnou celozrnnou a chlebovou mouku, kmín a fenykl. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl. |
3 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. |
4 | V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a případně přilijeme vodu. |
5 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Krájíme až po několika hodinách po upečení. |
Poznámka
Vláčný a výživově velmi hodnotný chléb. Místo pšeničné celozrnné mouky můžeme použít mouku pšeničnou hladkou. Pro změnu chuti lze v průběhu cyklu hnětení - míchání do těsta přidat nakrájené oloupané mandle. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.