Jednoduchý recept

Pikantní chléb se semínky a kořením z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46843

Ingredience

150 g Brambory
1 polévková lžíce Cukr krupice
3,5 g Droždí sušené
1 kávová lžička Kmín drcený
1 kávová lžička Koriandr mletý
1 kávová lžička Lněné semínko
600 g Mouka pšeničná hladká
150 g Mouka žitná celozrnná
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 kávová lžička Sezam - semena
1 kávová lžička Slunečnice - semena
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
2 kávová lžička Sůl
1 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 486 kcal
Kilojoule 2 034kJ
27% Sacharidy 98 g
6% Tuky 4 g
14% Sodík 272 mg
30% Bílkoviny 17 g

Pikantní chléb se semínky a kořením z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme.

3

S uzrálým kváskem a uvařenými prolisovanými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vody, přidáme uzrálý kvas a prolisované brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a směs koření. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého nasypeme cukr.

4

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

5

V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

6

Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin do těsta, nasypeme do formy směs semínek. Pokud pekárna zvukový signál v programu nemá, nasypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení.

7

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Poznámka

Klasický, ale v této receptuře poměrně pikantní chléb. Část pšeničné hladké mouky můžeme nahradit pšeničnou moukou celozrnnou. Nemělo by to ale být více jak 200 gramů. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept