Zeleninové lupínky s dipem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninové lupínky s dipem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 46871 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
250 g | Brambory |
250 g | Celer bulvový |
200 g | Cibule |
200 g | Kedlubna |
200 g | Mrkev kořen |
3 dl | Olej slunečnicový |
Bylinkový dip | |
---|---|
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Mandle |
1 dl | Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce | Pažitka |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
Tvarohový dip | |
0,5 polévková lžíce | Hořčice kremžská |
250 g | Sýr Cottage |
Jogurtový dip | |
1 ks | Chilli paprička |
0,5 kávová lžička | Cukr moučkový |
1 dl | Jogurt bílý |
1 ks | Paprika žlutá |
2 špetka | Pepř bílý |
3 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Lučina - termizovaný |
Sýrový dip | |
1 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
200 g | Sýr Niva (Rokfór) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 70,3mg |
Draslík | 991,3mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 64,0mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Kedlubna, Olej slunečnicový, Kopr čerstvý, Mandle, Pažitka, Sůl, Sýr Parmezán, Chilli paprička, Cukr moučkový, Jogurt bílý, Paprika žlutá, Pepř bílý, Sůl, Sýr Niva (Rokfór) mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Hořčice kremžská, Sýr Cottage, Sýr Lučina - termizovaný, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninové lupínky s dipem postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme brambory, celer, kedlubnu, cibuli a mrkev. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Postupně každý druh zeleniny fritujeme ve fritovacím hrnci dozlatova. Usmaženou křupavou zeleninu necháme okapat a ozdobně naaranžujeme na velkou mísu. |
2 | Připravíme si 4 dipy. |
3 | Bylinkový dip: omyjeme pažitku, petrželku a kopr. Bylinky drobně pokrájíme, dáme do mixéru s posekanými mandlemi, olejem, nastrouhaným sýrem Parmezánem. Vše rozmixujeme na kaši, kterou dochutíme pepřem a solí. |
4 | Tvarohový dip: Cottage smetanový (tvaroh se smetanou) rozmícháme s kremžskou hořčicí. |
5 | Jogurtový dip: žlutou paprikou a malou červenou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Žlutou papriku pokrájíme na velmi malé kostičky, chilli nasekáme nadrobno. Papriky dáme do mísy s bílým smetanovým jogurtem, který jsme předem vymíchali se sýrem Lučinou. Dochutíme solí, cukrem a pepřem. |
6 | Sýrový dip: plísňový sýr Nivu jemně nastrouháme a promícháme se zakysanou smetanou. |
7 | Všechny druhy dipů dáme do malých misek, které umístíme doprostřed velké mísy se zeleninovými lupínky a servírujeme. |
Poznámka
Můžeme přidat i 1 lžíci bylinkové hořčice.