Jednoduchý recept

Tmavý kvasový chléb z domácí pekárny

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (91%)
ID receptu: 46872

Ingredience

5 g Droždí
1 polévková lžíce Káva instantní
1 polévková lžíce Melasa
400 g Mouka pšeničná
150 g Mouka žitná celozrnná
25 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Tymián sušený
4 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 317 kcal
Kilojoule 1 326kJ
19% Sacharidy 68 g
2% Tuky 2 g
163% Sodík 3 g
23% Bílkoviny 13 g

Tmavý kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.

3

Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vlažné vody, ve které jsme rozmíchali instantní kávu, přidáme uzrálý kvas. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího melasu.

4

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme.

5

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.

Poznámka

Instantní kávu lze nahradit např. Vitakávou. Káva chlebu dodává tmavou barvu. Tmavý chléb nejen dobře chutná, ale i vypadá, když do těsta přidáme např. na jemno nasekané ořechy nebo mandle, olivy, případně směs semínek. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept