Kreplechy plněné játry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kreplechy plněné játry
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 46898 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Česnek |
3 ks | Cibule červená |
100 g | Husí sádlo |
500 g | Játra drůbeží |
50 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
2 dl | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
6 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 209,0mg |
Draslík | 352,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 212,1mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Husí sádlo, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Játra drůbeží, Mouka pšeničná hrubá, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Kreplechy plněné játry postup přípravy receptu:
1 | Náplň: Do kastrůlku nalijeme vodu, přiklopíme a přivedeme k varu. Zmenšíme plamínek, do hrnce pomoci lžíce poklademe vejce, které uvaříme natvrdo, asi 10 minut. Uvařené scedíme, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na kousky a zatím necháme stranou. |
2 | Játra odblaníme, dobře umyjeme, v pánvi na rozpáleném sádle spolu s nakrájenou cibuli za občasného míchání opečeme a necháme vychladnout. Vychladlá játra a cibuli pomeleme do misky, přidáme připravená vejce, nastrouhaný česnek, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, podle chuti osolíme, opepříme a všechny suroviny dobře promícháme. |
3 | Těsto: Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něho rozklepneme celé vejce, posypeme solí, pomalým přiléváním vody rukou vypracujeme tuhé těsto, které na vále pomoci válečku rozválíme na velký plát. Z rozváleného těsta nožem nakrájíme čtverce o velikostí asi čtyři cm. Do každého čtverce lžící položíme připravenou náplň, konce přeložíme a silně stlačíme, aby se slepily. |
4 | Kreplechy uvaříme v hrnci s vroucí osolenou vodou přibližně 7 minut. Hotové scedíme přes síto, opláchneme studenou vodou, necháme dobře okapat a nakonec je po všech stranách opečeme na rozpáleném oleji dozlatova. |
Poznámka
Takto připravený předkrm podáváme teplý, ale také studený.