Jednoduchý recept

Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46912

Ingredience

2,5 g Droždí sušené
1 kávová lžička Kmín drcený
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
550 g Mouka žitná celozrnná
150 g Pšeničné klíčky
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
1,5 kávová lžička Sůl
4 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 400 kcal
Kilojoule 1 675kJ
22% Sacharidy 78 g
6% Tuky 5 g
10% Sodík 204 mg
37% Bílkoviny 21 g

Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.

3

Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné mouky s kmínem a kypřícím práškem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

4

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí.

5

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

6

V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta av případě potřeby přilijeme vodu.

7

Když pekárna zvukovým signálem upozorní na přidání přísad, přisypeme k těstu neklíčené obilí. Některé přístoje zvokové znamení nemají, v tom případě obilí přidáme 5 minut před ukončením cyklu hnětení - míchání.

8

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout.

Poznámka

Chléb z žitné mouky není tak vysoký jako z mouky pšeničné, je ale vláčnější a výživově hodnotnější. Při přípravě těsta můžeme v receptu 400 gramů žitné mouky nahradit moukou špaldovou. Místo sušeného droždí můžeme použít 15 gramů droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept