Omáčka z rebarbory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka z rebarbory
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 46973 |
Kategorie: | Omáčky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Černucha |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
4,5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
4 ks | Máta |
3 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
500 g | Reveň (Rebarbora) |
150 g | Rozinky tmavé |
1 polévková lžíce | Sůl |
100 ml | Víno portské |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 70,6mg |
Vláknina | 879,4mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cukr moučkový, Máta, Ořechy vlašské, Reveň (Rebarbora), Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Černucha, Rozinky tmavé, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Omáčka z rebarbory postup přípravy receptu:
1 | Rebarboru podle potřeby oloupeme, odkrojíme oba konce, omyjeme ji a nakrájíme na plátky asi 1 cm dlouhé. Jednu minutu ji blanšírujeme ve vroucí vodě ve velkém hrnci, vodu scedíme a vylijeme. |
2 | Nahrubo nakrájíme oloupaný česnek a očištěnou, semínek zbavenou, chilli papričku a obojí v hmoždíři roztlučeme společně se solí a cukrem. Nasekáme jádra vlašských ořechů a nasucho orestujeme na pánvi. |
3 | Blanšírovanou rebarboru dáme do hrnce, přidáme česnekovou směs, restovaná jádra vlašských ořechů, semena černuchy, opláchnuté rozinky; přilejeme portské víno, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou 20 minut. Po 20 minutách do hrnce přisypeme nahrubo nasekané opláchnuté snítky máty. Hotové čatní se podobá uvařené marmeládě. |
4 | Čatní plníme do horkou vodou vypláchnutých nebo sterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme. Otevřené sklenice uchováváme v chladu. |
Poznámka
Čatní též čatný (anglicky chutney) je hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní až po lahodnou, více sladkou. Portské víno můžeme nahradit jablečnou šťávou. Černucha damašská - semen černuchy se někdy užívá jako náhražky pepře, přidávají se do alkoholických nápojů, do octa, chleba apod.