Jednoduchý recept

Klasické domácí rohlíky

  • Evropa
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Klasické domácí rohlíky 5 1
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (91%)
ID receptu: 46992

Ingredience

1 kávová lžička Cukr třtinový
30 g Droždí
1 polévková lžíce Kmín celý
350 ml Mléko polotučné
600 g Mouka pšeničná hladká
1 polévková lžíce Mák - semena
60 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej rostlinný
1 polévková lžíce Sezam - semena
1 polévková lžíce Slunečnice - semena
2 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

13% Kalorie 261 kcal
Kilojoule 1 093kJ
11% Sacharidy 40 g
10% Tuky 8 g
11% Sodík 229 mg
15% Bílkoviny 8 g

Klasické domácí rohlíky postup přípravy receptu:

1

Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme změlké máslo a přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.

2

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

3

Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

4

Pracovní plochu posypeme moukou a na ní vyválíme z těsta plát o síle 0,5 až 1 centimetr. Nožem ho rozdělíme na pruhy a ty pak na trojúhelníky. Velikost si zvolíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít.

5

Trojúhelníky zavinujeme od dlouhé hrany směrem k jednomu růžku tak, aby růžek nakonec zůstal nahoře.

6

Rohlíky přeneseme na vymazaný plech. Pokud je nechceme mít rovné, ohneme je do tvaru půlměsíce.

7

Rozklepneme vajíčko a oddělíme žloutek od bílku, bílkem pak potřeme rohlíky na plechu, posypeme je semínky, mákem nebo kmínem a necháme 20 až 30 minut kynout.

8

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a rohlíky v ní pečeme přibližně 25 minut, až mají zlatavou barvu. Doba pečení záleží na velikosti rohlíků.

9

Podávat je můžeme teplé i studené.

Poznámka

Sladké rohlíky připravíme tak, že trojúhelníky těsta před zavinutím posypeme skořicovým cukrem a po upečení cukrem krupice. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Klasické domácí rohlíky
Moc hezky rozepsaný recept na moc dobré rohlíky. Doporučuji vyzkoušet a dávám palec nahoru. smile S těstem se moc dobře pracovalo, pozměnila jsem jen postup, bod 4. Těsto jsem rozdělila na poloviny, každou jsem zpracovala do bochánku, vyválela placku, rozkrojila na 6 dílů a umotala rohlíky. Špičku těsta dávám dospod. To ale nic nemění na chuti.
 
Aleisa
Klasické domácí rohlíky
Rohlíky jsem potírala rozšlehaným celým vejcem.blink

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept