Dušená telecí kýta se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená telecí kýta se zeleninou
Dušená telecí kýta se zeleninou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 47001 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
60 g | Celer bulvový |
60 g | Karotka |
80 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Olej rostlinný |
3 ks | Pepř černý celý |
70 g | Pórek |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
800 g | Telecí kýta |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
200 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 221,3mg |
Draslík | 890,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,6mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Karotka, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Sůl, Telecí kýta, Tymián sušený, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pórek, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Dušená telecí kýta se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostky, pórek nakrájíme na kolečka. |
2 | Telecí kýtu očistíme a ze všech stran opečeme na másle s olejem. Přidáme zeleninu, tymián, bobkový list a pepř. Směs osolíme, podlijeme vínem a pod poklicí dusíme v předehřáté troubě. Během dušení maso obracíme, je-li třeba, přilijeme vroucí vodu. |
3 | Měkké maso vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku zašleháme smetanu, necháme přejít varem a prolisujeme. |
4 | Maso servírujeme nakrájené na plátky a přelité omáčkou. |