Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47081 |
Ingredience
60 g | Cukr třtinový |
20 g | Droždí |
15 g | Mandle |
500 g | Mouka polohrubá |
30 g | Mouka sójová plnotučná |
80 g | Olej olivový |
20 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
270 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 123,4mg |
Draslík | 217,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Droždí, Mandle, Pudinkový prášek - vanilkový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Mouka sójová plnotučná, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudingový prášek. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr. |
2 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. |
4 | Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto vyjmeme na moukou posypanou pracovní plochu. Vytvoříme z něj klasický mazanec a přemístíme ho na mírně vymazaný pečicí plech nebo do kulaté formy. Nahoře ho ostrým nožem rozřízneme do podoby kříže, celý potřeme rozšlehaným zbývajícím žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi. |
5 | Mazanec pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 25 minut, až má zlatavou barvu. Upečený necháme pomalu vychladnout. |
Poznámka
Místo čerstvého droždí můžeme použít 3,5 gramu droždí sušeného. V průběhu cyklu hnětení - míchání v pekárně můžeme do těsta přidat rozinky. Některé pekárny nás na tuto možnost upozorní zvukovým signálem. Pokud jím nejsou vybaveny, pak rozinky přisypeme 5 minut před koncem cyklu. Doba přípravy těsta a pečení i názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.
Mazanec je opravdu vláčný, pekla jsem ho v římském hrnci. Ten je třeba před použitím ponořit na cca 20 minut do vody a před vložením těsta vnitřní část osušit a potřít olejem. Pokud je těsta více, tak se musí přetřít olejem i vnitřek horní části. Někdy stačí jen boky, aby se nakynuté těsto nepřilepilo. Připravené těsto jsem už nepotírala nahoře žloutkem a nesypala mandlemi. Chtěla jsem jen napoprvé vyzkoušet. Soli jsem dala jen o trošku méně a olej použila řepkový. Příště bych přidala ty rozinky, třeba i vanilkový cukr, citronovou kůru, případně i trochu rumu.