Jednoduchý recept

Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny 5 1
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (100%)
ID receptu: 47081

Ingredience

60 g Cukr třtinový
20 g Droždí
15 g Mandle
500 g Mouka polohrubá
30 g Mouka sójová plnotučná
80 g Olej olivový
20 g Pudinkový prášek - vanilkový
0,5 kávová lžička Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
270 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 512 kcal
Kilojoule 2 140kJ
21% Sacharidy 77 g
23% Tuky 18 g
11% Sodík 220 mg
26% Bílkoviny 15 g
Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
  • Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
  • 1
  • Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
  • 2
  • Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
  • 3
  • Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
  • 4
  • Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
  • 5
  • Vložit obrázek

Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudingový prášek. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr.

2

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

3

Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu.

4

Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto vyjmeme na moukou posypanou pracovní plochu. Vytvoříme z něj klasický mazanec a přemístíme ho na mírně vymazaný pečicí plech nebo do kulaté formy. Nahoře ho ostrým nožem rozřízneme do podoby kříže, celý potřeme rozšlehaným zbývajícím žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.

5

Mazanec pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 25 minut, až má zlatavou barvu. Upečený necháme pomalu vychladnout.

Poznámka

Místo čerstvého droždí můžeme použít 3,5 gramu droždí sušeného. V průběhu cyklu hnětení - míchání v pekárně můžeme do těsta přidat rozinky. Některé pekárny nás na tuto možnost upozorní zvukovým signálem. Pokud jím nejsou vybaveny, pak rozinky přisypeme 5 minut před koncem cyklu. Doba přípravy těsta a pečení i názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
Mazanec je opravdu vláčný, pekla jsem ho v římském hrnci. Ten je třeba před použitím ponořit na cca 20 minut do vody a před vložením těsta vnitřní část osušit a potřít olejem. Pokud je těsta více, tak se musí přetřít olejem i vnitřek horní části. Někdy stačí jen boky, aby se nakynuté těsto nepřilepilo. Připravené těsto jsem už nepotírala nahoře žloutkem a nesypala mandlemi. Chtěla jsem jen napoprvé vyzkoušet. Soli jsem dala jen o trošku méně a olej použila řepkový. Příště bych přidala ty rozinky, třeba i vanilkový cukr, citronovou kůru, případně i trochu rumu. smile Mazanec jsem pekla přitrochu nižší teplotě než uvádí recept a delší dobu.Římský hrnec se vkládá do studené trouby. Ke konci pečení jsem už víko sundala.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept