Jednoduchý recept

Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky

  • Slovensko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (91%)
ID receptu: 47109

Ingredience

20 g Droždí
0,5 kávová lžička Kmín drcený
50 g Mandle
0,5 kávová lžička Med včelí
500 g Mouka špaldová celozrnná
2 kávová lžička Sůl
4,2 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 365 kcal
Kilojoule 1 526kJ
17% Sacharidy 61 g
9% Tuky 7 g
19% Sodík 382 mg
28% Bílkoviny 16 g

Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

2

Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

3

Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů špaldové celozrnné mouky a přidáme kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

4

Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku a pekárnu zapneme.

5

V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

6

Když nás pekárna zvukovým sibnále upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme k těstu najemno nasekané mandle.

7

Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.

Poznámka

Chléb má výbornou chuť i dlouhou trvanlivost. Zabalený v čistých utěrkách vydrží v chladu bez změny chuti až 10 dní. Pokud ho zabalený do utěrky a vložený do pootevřeného mikrotenového sáčku uložíme ve spodní části chladničky, vydrží chutný a vláčný i 14 dnů. Chléb můžeme okořenit např. přidáním fenyklu, anýzu, bazalky nebo koriandru. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru, mandle opraženými semínky slunečnice. Místo čerstvého droždí lze použít 3,5 gramu droždí sušeného.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept