Kukuřičný chléb z pařeného těsta z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kukuřičný chléb z pařeného těsta z domácí pekárny
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47117 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
30 g | Droždí |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Med včelí |
120 ml | Mléko - podmáslí |
200 g | Mouka kukuřičná |
300 g | Mouka pšeničná hladká |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 181,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 71,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Kmín drcený, Med včelí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko - podmáslí, Mouka kukuřičná, Mouka pšeničná hladká, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Kukuřičný chléb z pařeného těsta z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto. |
2 | Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů kukuřičné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout. |
3 | Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme podmáslím, přisypeme 300 gramů pšeničné hladké mouky a přidáme žitný kvásek, sezamová semínka a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl, do protilehlého dáme med. |
4 | Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. |
5 | V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. |
6 | Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout. |
Poznámka
Chléb má vynikající chuť i vysokou nutriční hodnotu. Můžeme jej okořenit např. přidáním anýzu, bazalky nebo koriandru. Zajímavou chuť mu dodají i mleté ořechy nebo mandle. Pšeničnou hladkou mouku můžeme nahradit moukou celozrnnou nebo špaldovou. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru. Místo čerstvého droždí lze použít 5 gramu droždí sušeného.