Celozrnný makový kolář - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný makový kolář
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47154 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
80 g | Cukr krupice |
2,5 g | Droždí sušené |
20 g | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Mák mletý |
500 ml | Mléko polotučné |
350 g | Mouka pšeničná celozrnná |
50 g | Rozinky tmavé |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 49,2mg |
Draslík | 473,7mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 47,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Mléko polotučné, Mouka pšeničná celozrnná, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Celozrnný makový kolář postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a mletým mákem. Ve druhé míse rozšleháme vejce s cukrem, droždím a trochou mléka. Rozšlehané vejce pak se zbytkem mléka pomalu přimícháváme do směsi mouky a máku. Nakonec vsypeme rozinky, vše důkladně promícháme. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Formu bez míchadel vyložíme pečicím papírem, nalijeme do ní těsto, rovnoměrně ho rozprostřeme. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro pečení a světlou kůrku, pekárnu zapneme. Stav propečení kontrolujeme dřevěnou špejlí. Pokud je po vytažení suchá, nelepivá, je moučník upečený, nečekáme na ukončení programu a pekárnu vypneme dříve. |
4 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, po mírném vychladnutí z ní koláč opatrně vyndáme i s pečicím papírem. Ten odstraníme a koláč necháme zcela vychladnout. |
Poznámka
Mletý mák můžeme v receptu nahradit mletými vlašskými ořechy nebo opraženými slunečnicovými semínky. Místo poloviny pšeničné celozrnné mouky můžeme použít celozrnnou mouku žitnou. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.