0
Vyzkoušej recept

Recept Humr s lanýži a chřestem Itálie

Celkový čas: 47 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 27 minut
Autor: xenia1
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 47212

Ingredience

Na dochucení
40 g Lanýž
Dresing
0,5 polévková lžíce Bazalka
2 polévková lžíce Cukr krupice
0,5 polévková lžíce Meduňka
4 polévková lžíce Olej olivový
0,5 kávová lžička Pepř citronový
1,5 polévková lžíce Petržel - nať
1 polévková lžíce Sůl
5,5 dl Voda pitná
3 polévková lžíce Šťáva citrónová
Vařený chřest
300 g Chřest zelený
2 kávová lžička Citronová šťáva
1 kávová lžička Cukr krupice
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
3 l Voda pitná
Vařený humr
1,4 kg Humr
0,5 kávová lžička Kmín celý
2 polévková lžíce Sůl
4 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie
470 kcal
Kilojoule 1 965kJ
4% Sacharidy
16g
19% Tuky
14g
121% Bílkoviny
68g
129% Sodík
2,6g
Uhlovodany 15g
Cholesterol 338,5mg
Draslík 1g
Vláknina 566,1mg
Vitamín A 269,6mg
Vitamín B6 0,2mg
Vitamín B12 0,0mg
Vitamín C 3,6mg
Vitamín E 5,2mg
Vápník 0,0mg
Železo 7,2mg
Kompletní hodnoty

Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.

Suroviny Bazalka, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr krupice, Voda pitná, Humr, Kmín celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.

Suroviny Lanýž, Meduňka, Olej olivový, Pepř citronový, Petržel - nať, Šťáva citrónová, Chřest zelený, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

  • Humr s lanýži a chřestem
  • Vložit obrázek

Humr s lanýži a chřestem postup přípravy receptu:

1

Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky.

2

Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý.

3

Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu odstraníme střívko a pomocí lžičky vybereme žaludek s játry. Břišní krunýř rozstřihneme nůžkami (na drůbež) a maso opatrně vyjmeme. Nastřihneme i klepeta a ze spodní části maso vyjmeme. Celou dobu, co budeme humra porcovat, musíme odkládat maso do mísy a uchovat teplé.

4

Humří maso dáme na talíře s chřestem, ochutíme dresinkem, ozdobíme plátky lanýže (20 g) a servírujeme.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.


Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Přidat komentář

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

0
Vyzkoušej recept
blink grin love mad sad sick smartass smile sorry sunglasses surprised tongue
 
×

Přidávat recepty

mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

PŘIDAT NOVÝ RECEPT

 

Tipy z kuchařova rádce

Jak na připálený hrnec

Připálený hrnec vyčistíte tak, že do něj nalijete vodu, přisypete sůl a dáte vařit.

Jak na skvrnu na keramické plotně?

Skvrny na keramické plotýnce odstraníte šťávou z citrónu.

Mohlo by Vás zajímat

Nejnovější recept

Mátový sirup

Autor: mikes

  • Počet porcí10 os.
  • Čas přípravy15 min
  • Čas vaření20 min
 
TOPlist