Gruzínský boršč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gruzínský boršč
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 47222 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer bulvový |
150 g | Červená řepa sterilovaná |
2 ks | Cibule |
250 g | Hovězí maso přední |
70 g | Máslo čerstvé |
80 g | Mrkev kořen |
3 ks | Nové koření celé |
0,5 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
4 ks | Pepř černý celý |
80 g | Petržel kořen |
60 g | Protlak rajčatový |
150 g | Skopová plec |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
200 g | Zelí kysané |
Na vaření brambor | |
---|---|
250 g | Brambory |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 67,3mg |
Draslík | 500,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Červená řepa sterilovaná, Cibule, Hovězí maso přední, Nové koření celé, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Brambory, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Skopová plec, Smetana 33% (šlehačka), Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Gruzínský boršč postup přípravy receptu:
1 | Očištěné maso vykostíme, zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme najemno, sterilovanou řepu slijeme a necháme okapat, zelí slijeme a překrájíme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme doměkka a scedíme. |
2 | Maso i kosti vložíme do studené vody, osolíme, přidáme bobkový list, pepř, nové koření a na mírném plameni vaříme, až je maso měkké. |
3 | Na másle v hrnci zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a osmažíme. Do směsi vmícháme papriku, rajčatový protlak, promícháme a odstavíme. |
4 | Uvařený vývar přecedíme na zeleninovou směs, přidáme zelí, řepu, brambory a chvíli povaříme. |
5 | Nakonec přidáme drobně pokrájené maso, smetanu a polévku už jen prohřejeme, nevaříme. |