Žemlovka s brusinkami a likérem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemlovka s brusinkami a likérem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 47249 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
100 g | Brusinky |
250 g | Chléb toastový |
40 g | Cukr krupice |
40 g | Cukr třtinový |
80 g | Džem meruňkový |
1 dl | Koňak vaječný |
40 g | Máslo čerstvé |
400 ml | Smetana 12% (konzumní) |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
20 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 214,3mg |
Draslík | 104,0mg |
Vláknina | 65g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb toastový, Cukr krupice, Cukr třtinový, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brusinky, Džem meruňkový, Koňak vaječný, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní), Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žemlovka s brusinkami a likérem postup přípravy receptu:
1 | Dno pekáče vymažeme meruňkovým džemem, stěny máslem. Na dno rozložíme plátky touastového chleba tak, aby se překrývaly a zasypeme sušenými brusinkami. |
2 | V míse ušleháme vejce, cukr a žloutky do pěny, vmícháme smetanu a vaječný likér. Smetanovým krémem přelijeme toasty a brusinky a chvíli necháme nasáknout. Pekáč vložíme do většího pekáče s vodou, povrch posypeme třtinovým cukrem a žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova 50 minut. |
3 | Zbytek meruňkového džemu rozmícháme se lžící teplé vody a ještě horkou žemlovku jím potřeme. Necháme asi 15 minut vychladnout, aby krém ztuhl, podáváme mírně teplé, s kopečkem šlehačky na každé porci. |