Italské rizoto s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Italské rizoto s chřestem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 47326 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 polévková lžíce | Balsamico ocet |
400 g | Chřest zelený |
80 g | Máslo čerstvé |
400 g | Rýže Arborio |
1 ks | Šalotka |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
80 g | Sýr Parmezán |
200 ml | Víno bílé |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 101g |
---|---|
Cholesterol | 52,4mg |
Draslík | 365,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 662,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,9mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Šalotka, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Rýže Arborio, Smetana 16% (pochoutková), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Italské rizoto s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Zelený chřest omyjeme a rozkrájíme na kostičky. |
2 | V kastrolu rozpustíme máslo a nasypeme na něj nadrobno nakrájenou šalotku. Počkáme až zesklovatí, ovšem neměla by zhnědnout. Přisypeme rýži, kterou krátce orestujeme. Na porci rizota počítáme dvě hrsti rýže. Díky tomu bude mít rizoto výraznější chuť a také se stane krémovějším. Zalijeme bílým vínem. Necháme vařit, dokud se všechno bílé víno úplně neodvaří a v kastrolu opět nezbude jenom tuk. K rýži budeme přidávat na kostičky nakrájený chřest. Vlijeme zeleninový vývar, aby hladina vývaru sahala asi půl centimetru nad rýží. Mícháme a necháváme provářet. Když se vývar odpaří, přiléváme postupně další, dokud není rýže úplně hotová. |
3 | Pak odstavíme pryč z ohně a nasypeme strouhaný parmezán. Vložíme lžíci másla. Teď už se rýže nesmí vařit. Promícháme a necháme 2 minuty odležet. |
4 | Na talíři rizoto ještě dozdobíme plátky parmezánu a zakápneme balzamikovým octem. |