Recept

Italské rizoto s chřestem

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (89%)
ID receptu: 47326

Ingredience

1 polévková lžíce Balsamico ocet
400 g Chřest zelený
80 g Máslo čerstvé
400 g Rýže Arborio
100 ml Smetana 16% (pochoutková)
80 g Sýr Parmezán
200 ml Víno bílé
500 ml Vývar zeleninový
1 ks Šalotka

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 789 kcal
Kilojoule 3 301kJ
28% Sacharidy 102 g
39% Tuky 29 g
46% Sodík 912 mg
38% Bílkoviny 21 g

Italské rizoto s chřestem postup přípravy receptu:

1

Zelený chřest omyjeme a rozkrájíme na kostičky. V kastrolu rozpustíme máslo a nasypeme na něj nadrobno nakrájenou šalotku. Počkáme až zesklovatí, ovšem neměla by zhnědnout. Přisypeme rýži, kterou krátce orestujeme. Na porci rizota počítáme dvě hrsti rýže. Díky tomu bude mít rizoto výraznější chuť a také se stane krémovějším. Zalijeme bílým vínem. Necháme vařit, dokud se všechno bílé víno úplně neodvaří a v kastrolu opět nezbude jenom tuk. K rýži budeme přidávat na kostičky nakrájený chřest. Vlijeme zeleninový vývar, aby hladina vývaru sahala asi půl centimetru nad rýží. Mícháme a necháváme provářet. Když se vývar odpaří, přiléváme postupně další, dokud není rýže úplně hotová. Pak odstavíme pryč z ohně a nasypeme strouhaný parmezán. Vložíme lžíci másla. Teď už se rýže nesmí vařit. Promícháme a necháme 2 minuty odležet. Na talíři rizoto ještě dozdobíme plátky parmezánu a zakápneme balzamikovým octem.

Poznámka

Slupky ze zeleného chřestu můžeme lehce zaprášit moukou a ve fritovacím hrnci osmažit, aby křupaly. Pak je použijeme na ozdobu rizota.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept