Toskánská grilovaná zelenina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 33 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Toskánská grilovaná zelenina
Celkový čas: | 33 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 47615 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
400 g | Balsamico ocet |
1 kg | Cuketa |
1 kg | Lilek |
500 g | Olej olivový extra panenský |
250 g | Olivy nakládané |
1,2 kg | Paprika červená |
0,5 kg | Portobello |
100 g | Rukola |
200 g | Šalotka |
10 g | Sůl |
100 g | Víno Marsala |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 906,4mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 176,4mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Cuketa, Lilek, Olivy nakládané, Paprika červená, Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Portobello, Rukola, Víno Marsala mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Toskánská grilovaná zelenina postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé červené papriky omyjeme, osolíme a celé (aby zůstaly šťavnaté) ogrilujeme do tmavohněda. Horké je vložíme do nádoby, přikryjeme fólií, kterou dobře utěsníme. Papriky se orosí a po 10 minutách půjdou dobře oloupat. |
2 | Šalotku oloupeme, osolíme a v dezertním víně povaříme doměkka. Očištěné lilky a malé cukety podélně nakrájíme na plátky přibližně 5 mm silné, z obou stran je osolíme a rovněž necháme 10 minut „vypotit“. Sůl vytáhne vodu, zelenina se bude lépe grilovat a zůstane křehčí. Žampiony Portobello očistíme a na olivovém oleji opečeme doměkka. Plátky lilků a cuket ogrilujeme. |
3 | Houby i zeleninu necháme při pokojové teplotě vychladnout, poté ji pokapeme balsamicovým octem Vecchio a panenským olivovým olejem, přidáme ligurské olivy s peckou a ozdobíme lístky čerstvé rucoly. |
Poznámka
Toskánští kuchaři zeleninu grilují na dřevě. Zelenina tak získá příjemnou kouřovou vůni a i chuť je nesrovnatelně lepší. Je to vynikající jídlo, které si můžeme připravit venku.
Skvělé