Grilovaná husí játra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 46 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilovaná husí játra
Celkový čas: | 46 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 6 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 47645 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
180 g | Cukr krystal |
300 g | Hroznové víno |
650 g | Jablka |
600 g | Játra husí |
1000 g | Mléko polotučné |
80 g | Olej olivový |
20 g | Petržel - nať |
10 g | Sůl mořská |
50 ml | Víno portské |
300 g | Višně |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 319,0mg |
Draslík | 338,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Hroznové víno, Jablka, Játra husí, Višně mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Olej olivový, Petržel - nať, Sůl mořská, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Grilovaná husí játra postup přípravy receptu:
1 | Husí játra namočíme na 4 hodiny do mléka, aby změkla a lépe se čistila. |
2 | V době, kdy se játra máčí, připravíme višňové coulis a petrželkový olej. Višně vypeckujeme, přitom zachycujeme vytékající šťávu, dáme i se šťávou do kastrolu a zasypeme 80 g krystalového cukru. Vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Když se cukr rozpustí, zalijeme portským vínem Tawny, přidáme plamen a mícháme, dokud se téměř všechna tekutina nevyvaří. Konzistence coulis je podobná husté marmeládě. |
3 | Petrželovou nať z ploché petržele vypereme, osušíme a otrháme lístky. Olivový olej nahřejeme na 70 °C, přidáme petrželové lístky a necháme 2 minuty louhovat. Nalijeme do mixeru a minimálně 10 minut mixujeme. Olej přecedíme přes jemné plátno a osolíme namletou hrubou mořskou solí. |
4 | Pokud jsme postupovali správně, olej není kalný a má jasně zelenou barvu. |
5 | Pomocí pinzety pečlivě zbavíme játra všech žilek a šlach. Z vyčištěných jater nakrájíme plátky silné 1,5-2 cm, které z obou stran zprudka opečeme na pánvi. Játra přendáme na jinou nahřátou pánev a vložíme je na 1 minutu do středně teplého grilu, zapékajícího shora. |
6 | Oloupeme jablka, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na silné plátky, které obalíme ve 100 g krystalového cukru a opečeme z obou stran na tuku a šťávě, které se z husích jater vypekly. Cukr musí zkaramelizovat. Takto upravené jablko dáme doprostřed talíře. |
7 | Do pánve po jablku, která je ještě teplá, ale už nestojí na ohni, vložíme po délce rozkrojená zrnka bílého hroznového vína. Necháme je pouze prohřát. |
8 | Do vykrojeného středu jablka položeného na talíři vlijeme višňové coulis a navrch položíme plátek teplých husích jater, ozdobíme nahřátým hroznovým vínem. Nakonec přelijeme petrželovým olejem a posolíme hrubou mořskou solí. |